Nyheter

Årets mestvinnende brukshunder 2015

img

Til listene over årets mestvinnende brukshunder har vi i år fått inn gledelig mange resultater. Hele fem av spanielrasene er representert, men vi har plass til flere.

Årets allsidighetsspaniel vinnes av en svært allsidig welsh som blant annet ble rallylydighetschampion og vant cert i agility dette året. Konkurransen var hard med hele 30 hunder på lista, men welshen vinner med en soleklar ledelse på 70 poeng! Ekstra moro er det at det er fire ulike spanielraser på de fire første plassene og at det er flere svært unge hunder på topp 10. Dette lover godt for framtida!

Linn og TiaIllustrasjonsbildet i denne saken viser Linn Therese Andersen med sin welsh springer spaniel, Yxsjöstugans Tia.

Vinner av Årets jaktspaniel er en springer med imponerende 2 x 1. premie i eliteklasse og den ligger med 40 poengs ledelse på nr. 2 på lista som også er årets NM vinner. Klubben avholdt sitt første NM spanieljakt i 2015, og dette blir trolig et årlig arrangement fra nå av. Det er hyggelig med så mange hunder på årets jaktspaniel og to raser er representert. Vi kan glede oss over god deltakelse på spanielprøvene i fjor med mange nye, unge hunder og nye førere. Også når det gjelder jakt lover det godt for framtiden.

Kampen om Årets sporspaniel stod mellom to godt voksne springere som begge har oppnådd samme poengsum; 450 poeng. Dette betyr at de begge har gått til imponerende 5 x 1. premie med HP på ordinære sporprøver. Regelverket sier at det skal kåres en vinner, og at det er den hunden som har flest kryss på utmerket på sine fem tellende kritikker som vinner. Årets vinner har ETT kryss mer på utmerket enn nummer to og kåres dermed som vinner. Som vanlig er det mange spaniels som deltar på blodsporprøver og gjør det godt og i år er hele fem av spanielrasene representert på lista.

Årets lydighetsspaniel vinnes av en cocker som gjentar sin suksess fra i fjor, men denne gangen med deby i eliteklasse som resulterte i en 2. premie. Dette er etter det vi kjenner til det eneste resultat oppnådd i eliteklasse av en spaniel dette året, og gir 70 poengs ledelse på nummer to. Nummer to er også en cocker, og den konkurrerer i klasse 3. Det er hele 20 spaniels med lydighetspremiering i 2015, noe som er veldig bra. Fire av klubbens raser er representert og det er mange unge hunder.

Også vinneren av Årets agilityspaniel er en cocker som gjentar sin suksess fra i fjor med blant annet 2 flotte feilfrie løp i klasse 3. Kampen om å vinne er hard for på delt andreplass, kun ti poeng etter, ligger tre hunder! Som vanlig er det flere av de mindre spanielrasene som gjør det bra i agility og det er gledelig at flere nye hunder og førere er å se på årets liste.

Årets brukshund (NBF) hadde dessverre få deltakere, men vinnende springer har meget gode resultater med opprykk til B i både spor og rundering. Håpet er at flere spanieleiere får opp interessen for denne flotte sporten som en en kombinasjon av lydighet, feltsøk og spor eller rundering. Etter at nytt regelverk har blitt vedtatt avgjøres nå apportvekt og hoppehøyde etter hundens reelle skulderhøyde og bestått jaktanleggsprøve for spaniels teller på lik linje med kjent mentalstatus og bestått ferdselsprøve for å kunne starte i de høyere klassene.

Vinner av Årets rallylydighetsspaniel gjentar også sin suksess fra i fjor. I år har den imponerende nok 3 x 1. premie/cert fra eliteklasse. Men kampen var hårfin for det hadde også nummer to på lista, en welsh med samme poengsum!!! Også her skulle det kåres en vinner og dermed ble det antall poeng oppnådd på de tre løpene som ble avgjørende for hvem som skulle vinne. Av totalt 600 oppnåelige poeng vant springeren med 586 mens welshen hadde 580 poeng. Rallylydighet har virkelig slått an blant spanieleierne og det er fantastisk bra at alle de seks beste på lista har vunnet minst ett cert/1. premie cert i rallylydighet dette året. Vi håper og tror at vi i 2016 får flere nye spaniels med rallychampiontittel.

Som den som fører listene har jeg også et lite håp for neste år om at enda flere sender inn resultatene minst en uke før nyåret. Nytt regelverk er vedtatt eller under revisjon for flere av bruksgrenene, og statutter og poengskala må derfor justeres i løpet av 2016 slik at det er samsvar med nye regler og våre statutter.

Eventuelle korreksjoner til årets mestvinnende lister sendes Ellen Getz Wold på mail, ellengw@online.no, innen 17. januar 2016.

Vi gratulerer vinnerne spesielt og alle andre på listene! Så ønsker vi alle som jobber og konkurrerer med hunden sin masse lykke til i 2016!

Her finner du listene over vinnerne:

Vinnere 2015-allsidighet

Vinnere 2015-disiplin

Ellen Getz Wold, brukshundkomiteen

Dette innlegget viser midlertidige lister, se de endelige resultatene i innlegget publisert 18. januar 2016.