Agility

Hva er agility?

Agility er hinderløp med hund. Hunden hopper over, kryper under, gjennom eller balanserer over en rekke forskjellige hindre.

Ordet Agility stammer fra det engelske ordet agile som betyr: rask, smidig og lett bevegelig. Spaniels er både raske, smidige og lett bevegelige og i tillegg er de relativt hurtige, lettdresserte og samarbeidsvillige. Det er i dag en positiv stigning i antallet spaniels som går agility i Norge og vi har flere champions og spanielraser som konkurrerer i de høyeste klassene.

I korte trekk kan man sammenligne agilitybanen med en hinderløype. En agilitybane består av forskjellige hindre som hunden skal forsere sammen med fører. Agility hindrene består av hoppehindre, møne, stige, vippe, hjul, bord, tunnel-rør, tunnel-pølse, lengdehopp og slalåm. Alle hindrene skal være utformet i.h.t NKK’s bestemmelser. Hindrene kan settes opp i uttallige kombinasjoner, som blir satt i forskjellig rekkefølge og varierende vanskelighetsgrad.

Agility med spaniel.
Agility er en sport som egner seg for de fleste hunderaser. Som i all annen hundetrenging er det viktig å legge opp treningen etter hver enkelt hund. God grunninnlæring på hvert enkelt hinder er en fin basis å ha før man begynner å trene kombinasjoner og baner.
Vi som har en spaniel må også være flinke til å huske på at det er en spaniel vi har når vi trener. Korte morsomme økter, med mye belønning som kommer med stor variasjon. Vi må gi raske kommandoer hele tiden,  så den ikke får tid til å finne på noe selv, men hele tiden får beskjed om hva den skal gjøre. Vi har hunder som med stor fordel kan lære å leke med gjenstander. Godbiter er fint som belønning til en matglad spaniel, men for å få for eksempel en bedre framsending er leken kjempefin å ha.
Denne fartsfylte sporten krever disiplin, utholdenhet, smidighet og konsentrasjon både for hund og fører. Hunden utvikler god kroppsbeherskelse og balanse. Dette bidrar til å styrke selvtilliten, og ikke minst bygger agility opp om den naturlige kontakten mellom hund og fører. Det er en sunn aktivitet  og stimulerer til et positivt og riktig hundehold
Tenker du gjennom treningen, er konsekvent og har det gøy med hunden – ja da kan en spaniel med sine lange «drivende» steg hevde seg like godt i konkurranse som en hver annen rase som spinner av gårde i turbofart. Det er et fint syn å se en glad spaniel med logrende hale på agilitybanen.

Litt historikk
Denne hundesporten kom til Norge i begynnelsen av 1980 tallet og første offisielle konkurranse ble arrangert av Stovner Hundeklubb i 1985. Vinner ble Hege Damsgård Helsing med Engelsk Springer Spaniel – Kala. Dette resulterte i Kalatrofeet som NKK deler ut til beste agility-ekvipasje i hver klasse gjennom året på NKK sine stevner.

Konkurranser
Når man har trent en stund kan det være både gøy og nyttig å teste ut ferdighetene i en konkurranse for å se hva man behersker og hva man må trene mer på. Hunden må være fylt 18 måneder før den kan starte i konkurranse. I en konkurranse tegner dommeren en bane i hver klasse, og oppgir en standard maksimal tid som avhenger av hvor lang banen er. Dommeren har et regelverk som må følges både når det gjelder hindre som skal være med og tidene som blir satt.
Sporten er blitt svært populær, og dette medfører et stort antall deltagere på stevnene.

Stevner arrangeres av NKK og samarbeidende klubber og hundene deles inn i 3 størrelses klasser:
Klasse Liten: for hunder under 35 cm skulderhøyde.
Klasse Mellom: for hunder f.o.m.35 og mindre enn 43 cm skulderhøyde
Klasse Stor: for hunder f.o.m. 43 cm skulderhøyde

Det deles inn i 3 vanskelighetsgrader: (regler pr. 01.01.2012)
Agility/Hopp klasse 1: Åpen for hunder som ikke tidligere har stilt i høyere klasse.
Agility/Hopp klasse 2: Åpen for hunder som 3 ganger har oppnådd maks 0,00 feilpoeng i klasse 1 men som tidligere ikke har stilt i høyere klasse
Agility/hopp klasse 3: Hunder som 3 ganger har oppnådd maks 0,00 feilpoeng i klasse 2 og samtidig plassert seg blant de 3 beste i klassen.

Det er ikke krav om å rykke opp i neste klasse ved oppnådd resultat. I tillegg konkurreres det i åpne klasser og lagklasser.

Hoppkonkurranser
I 2002 ble hoppkonkurransene innført i Norge. I en hoppbane er alle felthindre og bordet tatt bort, men ellers er reglene de samme med hensyn til klasser og størrelsesinndeling på hundene. I 2011 ble cert og championat innført i Norge. Vi fikk får første hoppchampion i november 2012. Da fikk N ACH N SE VCH N A(H)CH Carillo Acting Solo til Hilde Rognlien sitt siste cert på NKK – Dogs4all.

Agility championat – NACH og Hopp championat A(H)CH
Certifikat tildeles beste registrerte hund i kl.3 med 0.00 feilpoeng i alle klasser Liten, mellom og stor som ikke er «fullcertet».

For å oppnå Championat kreves 3 Cert gitt av 3 forskjellige dommere på stevne arrangert av NKK eller samarbeidende klubb. Minst et Cert må være oppnådd på stevne arrangert av NKK, og hunden må i tillegg ha minst good i eksteriør etter fylte 15. måneder

Spaniels som har oppnådd tittelen agilitychampion:

1) 1995 NACH Lindalins Dennis – Cocker – Marit Bjelland.
2) 2002 NACH Carillo Act Willy Nilly – Amerikansk cocker – Hilde Rognlien
3) 2002 NACH Morteas Showtime – Amerikansk cocker – Kari Hindrum
4) 2003 NVCH NACH Tailwinds Classic Choice – Engelsk springer  -Eva Rash Arnesen
5) 2006 N SE ACH Statesman Discovery – Amerikansk cocker – Kari Hindrum
6) 2008 N ACH N SE VCH N A(H)CH Carillo Acting Solo – Amerikansk cocker – Hilde Rognlien
7) 2011 Nuch Nach SE N VCH Statesman Deep Purple – Amerikansk cocker – Eva Tønnesen, Sofie Wollbraaten
8) 2012 NACH NVCH Aroyal’s It’s Ment to Be – Amerikansk cocker – Bente Nordahl Langsø
9) 2012 NACH Frostwork’s Nothing but Serious – Cocker Spaniel – Kjersti Wennberg

Spaniels som har oppnådd tittelen hoppchampionat
1) 2012 N ACH N SE VCH N A(H)CH Carillo Acting Solo – Amerikansk cocker – Hilde Rognlien

NM i agility
De siste årene har det vært flere spaniels som har deltatt i Norgesemesterskapet I agility.

I 1992 ble Kai Skogby med sin Amerikanske Cocker Mandoras Somebody to Love Norgesmester i klasse A.
I lagkonkurransen har det de siste årene også vært veldig fin deltagelse og vi har ofte hatt spaniels på pallen. Kari Hindrum med sin amerikaner Moreteas Showtime har vært med å tatt gull i lagklasse liten 2002 og 2003. Hilde Rognlien og amerikaner Carillo Act Willy Nilly klarte også bronse individuelt i 2002 og 2004 og var med på laget som vant gull i lagkonkurransen i 2001, bronse i 2003 og sølv i 2004. På bronselaget i 2003, og sølvlaget i 2004 var også Ida Kleive med sin amerikaner Carillo Anton Baccus. I 2010 var NACH NVCH Aroyal’s Is’s Ment to Be til Bente Nordahl Langsø med på sølvlaget i mellomklassen.

Eva Rasch Arnesen med sin engelske springer Tailwinds Classic Choice har også stått på pallen 3 år på rad, 2001, 2002 og 2003 i lagkonkurransen, med 1 sølv og 2 bronse plasseringer.

Fullstendige regler for agilityprøver finner du her
Reglene ligger på NKK sine sider

Link til oversikt over årets agilityspaniel i Norsk Spaniel Klub.

Her er en link til Agipro, hvor du kan melde på til konkurranser og sjekke resultater: http://www.agripro.no

Lyst til å starte med Agility ? Meld deg på et kurs i din nærmeste hundeklubb! Lykke til !