Jakt
Nyheter jakt | Prøver og regelverk | Jaktkomite og dommere |
Resultatservice | Terminliste og påmelding | Dommere og instruktører NKK |
Årets jaktspaniel | Arrangere jaktprøve - veileder | NM jakt |
Årets navn |
En støtende fuglehund
En spaniel er en støtende og apporterende småvilthund som jakter innenfor haglehold. Oppgaven er å søke opp viltet og støte det slik at jegeren får skuddsjanser. Etter skuddet skal en spaniel finne og apportere viltet til fører, enten det har falt på land eller i vann. Vilt som er skadeskutt og flykter, eller prøver å gjemme seg, skal også søkes opp og apporteres. En spaniel skal vise jaktlyst, viltfinnerevne, samarbeidsvilje, arbeidslyst og utholdenhet.
Foto: Knut Framstad
Jakt med Spaniels
Mange av dagens spaniels brukes først og fremst som familiehunder, men det er viktig å ikke glemme at alle spanielrasene er støtende jakthunder med gamle aner. Det er spanielens typiske jaktegenskaper – det at de kombinerer stor jaktlyst med å være lettdresserte og meget avhengige av sin fører, som har gjort rasene så populære til andre formål enn bare jakt.
Foto: Knut Framstad
En støtende fuglehund skal finne viltet innefor skuddhold og hurtig skremme det på vingene eller slik at det løper ut av skjul og kan skytes av jegeren. Hunden tar ikke stand når den lukter viltet – men skal gå hardt på og presse det ut fra skjulestedet. I det viltet støkkes skal en veltrent spaniel sette seg eller i alle fall stoppe. Her er kravet det samme som for stående fuglehunder. Respekt for viltet er en forutsetning for å få gode skuddsjanser uten risiko for å skyte hunden. Tidlig på høsten er dessuten fuglekullene fortsatt samlet. En lydig hund gir dermed flere skuddsjanser på samme kull, mens en ulydig hund raskt støkker hele kullet.
Går hunden for stort og blir for selvstendig, skremmes viltet utenfor skuddhold og hunden gjør større skade enn nytte. Går hunden for sakte og for kort vil den enten ikke finne viltet eller viltet får sjansen til å rømme unna usett av både jeger og hund.
Springer spaniel har fått sitt navn fra at den «springer» (springing) viltet opp – i motsetning til setteren som tar stand (setting) og pointeren som peker (to point). Cockeren har fått sitt navn fra fuglen rugde som på engelsk heter woodcock – med andre ord en hund for rugdejakt.
En veldressert spaniel kan brukes på alle typer av småvilt – fra hare til rype, fra and til skogsfugl. I tillegg brukes mange spaniels som ettersøkshunder under jakt på hjortevilt. Dersom du ønsker å lese mer om dette – se siden som omhandler Spor. Enkelte spaniels brukes også som kortdrivende under jakt på rådyr og hjort.
I tillegg til å støte skal en spaniel kunne finne igjen og apportere (bære) viltet til sin fører – uansett om viltet faller på land eller i vann.
Jakt med støtende fuglehund
Siden en spaniel ikke tar stand, men støter eller skremmer opp det viltet den finner, må ikke søket være videre enn at viltet støtes innenfor haglehold. I praksis betyr dette at søker ikke må være videre enn 25 meter til hver side, og helst ikke mer enn 10 meter foran føreren. En spaniel skal ha et typisk krysssøk som sikrer at alt terreng blir gjennomsøkt. På denne måten får man søkt gjennom et ca 50 meter bredt belte. Dersom du som jeger kjenner terrenget og har en veldressert hund, kan jakt med støtende fuglehund være like effektivt som jakt med stående hunderaser. I tillegg har du hunden hele tiden innenfor synsvidde og kontroll og du har alltid en apportør tilgjengelig dersom du trenger det.
Kort sagt så er spanielens rasetypiske jaktegenskaper en kombinasjon av stor søkslyst, stor samarbeidsvilje og stor dresserbarhet. De samme egenskapene gjør spanielene godt egnet som familiehunder og til andre former for brukskonkurranser. En veldressert og glad spaniel er alltid en glede – uansett om det er på jakt eller i hverdagen!
For å se om hundene har de rasetypiske jaktegenskapene arrangerer Norsk Spaniel Klub både jaktanleggsprøver og jaktprøver.