Det er flest hverdager

Å være “bare” familiehund er faktisk den viktigste og mest krevende oppgave en hund kan ha – uansett rase!

De spanielrasene som tilhører Norsk Spaniel Klub er samlet i den hovedgruppen av hunder som heter gruppe 8 – Apporterende hunder. Her finnes også alle retrieverrasene. Alle disse hundene er opprinnelig jakthunder.  Med unntak av vannspanielen som er en ren vannapportør, så skal en spaniel både finne viltet og støte det innenfor skuddhold, og bære det tilbake til jegeren, uansett om det faller på land eller i vann.

Rasetypiske bruksegenskaper hos spaniels:
– Søk – i god fart gjennomsøke terrenget i sikk-sakk innenfor skuddhold (ca. 30 m).
– Apport – myk munn for å kunne hente vilt som skytes uten å skade det.
– Samarbeidsvilje – være villig til å høre på førers kommandoer.
– Skuddfast – jobbe like godt etter at skudd er avfyrt.

Det er de rasetypiske jaktegenskapene som gjør spanielen til en så fin familiehund og allsidig brukshund.

Det er viktig å ta vare på rasetypiske jaktegenskaper for å beholde spanielen som en livlig, glad, lettdressert og morsom familiehund.

Oppførsel og gemytt: Hvordan hunden oppfører seg i hverdagen og på prøve er en kombinasjon av flere faktorer: Arv  – Preging – Erfaringer. Oppdretter har ansvar for valg av gener, preging, sosialisering, tidlig miljøtrening og riktig stimulering. Valpekjøper har ansvar for videre sosialisering,  miljøtrening og innlæring. Det  er viktig med god ballanse mellom krav, ros og belønning, mellom ro og aktivitet og at all trening og mosjon tilpasses valpens alder og utvikling. Husk at hunder er flokkdyr og trives best når de får være med flokken (familien) sin. Det å være alene er noe den gradvis må lære seg over tid. Husk: En hund kan endre oppførsel på grunn av sykdom eller en traumatiske opplevelser.

Daglige arbeidsoppgaver gjfamiliehundør hunden fornøyd familiehund
Det er bevist at hunder som både får fysisk mosjon og hjernetrim tilpasset alderen, er mye mer harmonisk og har mindre problemer i hverdagen, enn hunder som utelukkende blir mosjonert. Hjernetrim er å lære seg nye triks eller oppgaver eller å bruke luktesansen til søke eller gå spor.

Ikke overstimuler valpen din! Alt med måte, sier ordtaket. Det gjelder også stimulering, trening og mosjon av valper. Kjører du på med all verdens trening når valpen ennå er liten, fri lek med andre hunder, spor og søk og lydighetstrening hele dagen lang, kan du risikere å få en stresset hund, ikke en hund som slapper av når du vil slappe av og er aktiv når du vil at den skal være aktiv. Husk at valpen er ferdig utvokst, mentalt og fysisk, først når den er ca. 2 år gammel. Ha fokus på de viktigste tingene og tren kun et par minutter om gangen. Når det gjelder mosjon er det å gå til postkassa ofte langt nok for en 3 mndr gammel valp.

Vi anbefaler alle som skal trene sin spaniel til å bruke trening med positiv forsterkning.
Dette betyr at du roser og belønner når hunden gjør det du vil at den skal gjøre. Treningsmetoder bygget på straff egner seg dårlig dersom du ønsker en glad og lykkelig spaniel.

Sett noen grenser tidlig
Samtidig er det viktig å sette noen klare grenser  fra valpen er liten. Å sette grenser betyr ikke at du må være voldelig. Du må bare være døv for protester og selv beholde roen til hunden gir opp. Ting som enhver spaniel bare må lære seg er å være rolig på bordet når pelsen stelles. Her gjelder det å være bestemt og konsekvent, og belønne når hunden kapitulerer. Den feilen mange gjør er at de småroser og belønner hunden når den er urolig på bordet, mens de utnytter det at hunden endelig er stille til å gre pelsen. Så grer de til hunden igjen blir urolig og så slutter de. Men hva lærer hunden da? Jo, at det lønner seg å være urolig og protestere, for da slipper den ned igjen.

Ikke lær valpen din å dra i båndet
Et annet vanlig spanielproblem er å dra i båndet. Hundens nysjerrighet og jaktlyst gjør at hunden vil gå foran deg. Veldig fort blir det slik at hunden din drar deg rundt på tur. Også her gjelder det å være bestemt og konsekvent. Ikke la hunden din få dra seg frem til ting den vil undersøke, men la den forstå at det er du som bestemmer farten og retningen. Lettere sagt enn gjort – men husk at det er mens valpen er liten at gode vaner etableres.

Tren sammen med andre og tren mot et mål
Det gjør at du kan få hjelp underveis i treningen før problemadferd er etablert og at du lettere klare deg selv til å trene noen minutter hver eneste dag. Mer om hvilke prøver du kan trene mot finner du på siden brukshundprøver.