Nyheter
Endelig vår

Målet mitt med spanieltreningen er å hevde meg i England, som noen av dere kanskje har fått med dere.
Nå er det endelig vår og treningen kan virkelig sette i gang. Det betyr ikke at vi ikke har trent i vinter, tvert om.
Jeg kjører mye lydighetstrening om vinteren, både på mine malinois og på spanielene. Alt fra fri ved fot, apporteringer, fellesdekk etc. Ved siden av den rene spanieljakten så kjører jeg mye søk med dem. Spesielt springeren min, Ometyst Perle, er særdeles egnet til søk. Hun kunne blitt en utmerket bombe- eller narkotikahund. Leonardas Hurrajente Lille My (cockeren), kunne blitt en veldig bra lydighetshund om jeg ville, men det er ikke en sport som fenger meg spesielt mye. Skulle jeg gjort noe annet med henne, måtte det vært å konkurrere innenfor spor i NBF. Vi får se hva tiden bringer :)
Vinteren er også en veldig bra tid for å kjøre mye fysisk trening. Jeg har hatt mange hunder, men jeg tror ikke jeg har hatt hunder som er så løpsglad som de to spanielene jeg har nå. De har et stort behov og legger veldig mye glede i løpingen sin, både om det er å løpe fritt, eller å trekke. Målt opp mot mallene mine så tåler spanielene mye mer fysisk trening før de går lei.
På fysisk trening liker jeg å kjøre lengre roligere drag. Jeg har de da stort sett kun i trav. De løper så fort når de løper i skogen, så jeg vil prioritere den lengre kjøringen når jeg kjører med dem i sele og strikk. Jeg ser på hundene mine som toppidrettsutøvere. I et lag hvor jeg er treneren. Det kunne ikke falt meg inn å ikke trene hundene hele året, så jeg bruker mye tid på det. Jeg ligger på seks dager i uken i snitt. Fysisk trening er ca. 4 dager. Det kommer i tillegg til den andre treningen.
Mens det har vært snø har jeg lagt mye vekt på dirigeringstrening og markeringer. Ikke så mye søk ute. Vi har også trent flere ganger sammen med retrieverfolket. Da trener vi både sammen og mot hverandre. Med mot hverandre så mener jeg forskjellige variasjoner av hvordan en ekte jakt ville foregått. Altså spaniels søker foran eller kommer mot retrievere. Det er moro og spennende for begge parter. Jeg skjønner faktisk ikke helt hvorfor ikke det er mer samtrening mellom jaktretrievere og spaniels i Norge. Mer samtrening sier jeg!
Nå som snøen har gått og vi kan nyte gode vårdager ute har jeg søkt mer med hundene. Jeg gjør kombinasjoner av at begge søker samtidig eller en og en. Jeg kan ha den ene hunden i fot mens den andre søker, og så veksler jeg på hvem som får jobbe ute. Det er krevende for hunden som går i fot, så det er viktig å balansere det riktig. Jeg jobber belønninsgbasert med dette. Tenker man at man kun skal habituere det. Altså, hunden skal bare vende seg til det over tid, da kan det like gjerne bli sensitivert. Overeksponerer man i forhold til teknisk nivå på hunden blir den fort frustrert. Med frustrasjon er det kort vei til lyd.
Jeg er veldig opptatt av balanse i treningen. I all hundetrening er balanse viktig. Sett deg selv i hundens perspektiv: Hva er vanskelig? I hvilken situasjon? Eksempelvis, hvis hunden jeg har i fot sitter bra i det jeg sender den andre i søk så er det selvfølgelig lurt å belønne hunden for at den ble ved din side. Ikke hver gang – alltid. Men bygg det sakte opp. Kjenn igjen situasjoner som hunden synes er vanskelig og forsterk om hunden gjør det du vil.
Her finner du Peders blogg:
https://kvartaletskennel.wordpress.com/
Å belønne betyr ikke at man ikke kan sette krav, men selv om man setter krav betyr ikke det heller at man ikke skal belønne. Det handler om balanse. Til de som sier at man ikke kan belønne på konkurranse så pleier jeg si at man ikke kan korrigere på konkurranse heller… Alle mine hunder er trent på en positiv måte, med et veldig teknisk fokus.
Å ha en plan, å vite hva du skal trene på er essensielt. Ja, det sier seg selv tenker kanskje mange nå. Men det å føre en oversikt over hva du trenger trene på, og hvordan, er veldig smart. Gjør det for eksempel under frokosten. Det trenger ikke være detaljert, gjerne bare noen setninger. Gjør det som passer deg best. Og lag et system som du opprettholder.
Til slutt, legg opp treningen slik at du ligger på rundt 80 % rett. Altså: Du skal klare å kontrollere/planlegge treningen slik at hunden gjør minst 80 % riktig gjennomgående. Det vil si at hvis du får to feil rett etter hverandre må du tenke deg om. Du må forandre noe. Der jeg kommer fra kaller vi det «errorless training». Ikke sett hunden i situasjoner hvor du ikke vet utfallet, eller hvor det bare blir feil. Tenk over det før neste økt :)
Jeg ønsker dere en god påske med solfylte fjell og appelsiner!
Vi holder oss i lavlandet, vi skal trene ;)
Neste gang skal jeg skrive om hvordan jeg trener RIO, altså ro i oppflukt!
Peder Zeiner
Her finner du det første innlegget fra Peder: /nyheter/sterkt-resultat-i-svensk-unghundsderby