Nyheter

Historiens første NM i spanieljakt

05 Nov, 2015

img

Historiens første norgesmesterskap i spanieljakt arrangeres på Birkeland i Sokndal kommune i Rogaland lørdag 7. november. Initiativtaker til arrangementet er Norsk Spaniel Klub. Vertskap for prøven er NSK avdeling Rogaland, som har arrangert jaktprøver her i mer enn ti år. Deltakerne kan vente seg dramatisk natur og en naturlig bestand av rugde, med noen innslag av orrfugl og hare.

Norgesmesterskapet dømmes av to dommere, vår egen Arild Stenbråten, sammen med Andrew Robinson fra England. Arild Stenbråten er den av de norske dommerne som har lengst erfaring med dømming av spaniels. Han fikk i sin tid sin dommerutdannelse i Sverige. Andrew Robinson driver kennelen Whaupley Gundogs, der han driver oppdrett av cocker spaniel av jakttype. Andrew er en "A-panel gundog judge" hos The Kennel Club i England, og har tidligere dømt jaktprøver både i England, Sverige og Finland. Han har dømt det engelske cocker-mesterskapet flere ganger.

Blant deltakerne finner vi både unge og mer erfarne hunder. Alle deltakende hunder er engelsk springer spaniels av jakttype. Her finner du en komplett oversikt over deltakerne. Startrekkefølge vil bli trukket i forkant av prøven.

Regelverket for mesterskapet skiller seg fra det vanlige jaktprøveregelverket. Dette står beskrevet i kapittel 6.8. De viktigste forskjellene er bruken av to dommere og at det kun er konkurransebedømmelse, der hunder med 1 EK-kvalitet (1. premie i eliteklasse) blir rangert. Deltakelsen er begrenset til hunder som har oppnådd minst 1 AK (1. premie i åpen klasse) i år eller de to foregående sesonger.

Samme helg arrangeres det en bevegelige jaktprøve på gården Åsvoll i Sokndal.

Dette blir en morsom og historisk helg i "spanieljaktens" navn!

Norsk Spaniel Klub ønsker alle lykke til!

Mer informasjon om arrangementet kommer i medlemsbladet Våre spaniels og på nettsiden.

Teksten i dette innlegget er hentet fra en artikkel om NM skrevet av Tor Magne Gramstad i Våre spaniels nr 2 2015.