Nyheter

Årets mestvinnende brukshunder 2015

img

Til listene over årets mestvinnende brukshunder har vi i år fått inn gledelig mange resultater. Hele fem av spanielrasene er representert, men vi har plass til flere.

Årets allsidighetsspaniel vinnes av en svært allsidig welsh som blant annet ble rallylydighetschampion og vant cert i hopp dette året. Konkurransen var hard med hele 30 hunder på lista, men welshen vinner med en soleklar ledelse på 100 poeng! Ekstra moro er det at det er fire ulike spanielraser på de fire første plassene og at det er flere svært unge hunder på topp 10. Dette lover godt for framtida!

Tia 1900 80dpi-15Årets allsidighetsspaniel 2015, Yxsjöstugans Tia, eier Linn Therese Andersen. Foto: Laila Bruun.

Vinner av Årets jaktspaniel er en springer med imponerende 2 x 1. premie i eliteklasse og den ligger med 40 poengs ledelse på nr. 2 på lista som og er årets NM-vinner. Klubben avholdt sitt første NM i spanieljakt i 2015, og dette blir trolig et årlig arrangement fra nå av. Det er hyggelig med så mange hunder på årets jaktspaniel og to raser er representert. Vi kan glede oss over god deltakelse på spanielprøvene i fjor med mange nye, unge hunder og nye førere. Også når det gjelder jakt lover det godt for framtiden.

Kampen om Årets sporspaniel stod mellom to godt voksne springere som begge har oppnådd samme poengsum; 450 poeng. Dette betyr at de begge har gått til imponerende 5 x 1. premie med HP på ordinære sporprøver. Regelverket sier at det skal kåres en vinner og at det er den hunden som har flest kryss på utmerket på sine fem tellende kritikker som vinner. Begge hundene hadde samme antall kryss på utmerket og sto fremdeles likt. Dersom to eller flere hunder fremdeles står likt teller flere premieringer / prøver til man har kåret en vinner. Årets sporspaniel vant dermed på 2 x HP utover de fem tellende resultatene. Som vanlig er det mange spaniels som deltar på blodsporprøver og gjør det godt, og i år er hele fem av spanielrasene representert på lista.

Årets lydighetsspaniel vinnes av en cocker som gjentar sin suksess fra i fjor, men denne gangen med deby i eliteklasse som resulterte i en 2. premie. Dette er etter det vi kjenner til det eneste resultat oppnådd i eliteklasse av en spaniel dette året, og dette gir 70 poengs ledelse på nummer to. Nummer to er også en cocker og den konkurrerer i klasse 3. Det er hele 20 spaniels med lydighetspremiering i 2015, noe som er veldig bra. Fire av klubbens raser er representert, og det er mange unge hunder.

Også vinneren av Årets agilityspaniel er en cocker som gjentar sin suksess fra i fjor med blant annet to flotte feilfrie løp i klasse 3. Kampen om å vinne er hard for på delt andreplass, kun 10 poeng etter, ligger tre hunder! Som vanlig er det flere av de mindre spanielrasene som gjør det bra i agility, og det er gledelig at flere nye hunder og førere er å se på årets liste.

Årets brukshund (NBF) hadde dessverre få deltakere, men vinnende springer har meget gode resultater med opprykk til B i både spor og rundering. Håpet er at flere spanieleiere får opp interessen for denne flotte sporten som en en kombinasjon av lydighet, feltsøk og spor eller rundering. Etter at nytt regelverk har blitt vedtatt avgjøres nå apportvekt og hoppehøyde etter hundens reelle skulderhøyde. Bestått jaktanleggsprøve for spaniels teller på lik linje med kjent mentalstatus og bestått ferdselsprøve for å kunne starte i de høyere klassene.

Vinner av Årets rallylydighetsspaniel gjentar også sin suksess fra i fjor. I år har den imponerende nok 3 x 1. premie/cert fra eliteklasse. Men kampen var hårfin for det hadde også nummer to på lista, en welsh med samme poengsum! Også her skulle det kåres en vinner og dermed ble det antall poeng oppnådd på de tre løpene som ble avgjørende for hvem som skulle vinne. Av totalt 600 oppnåelige poeng vant springeren med 586 poeng, mens welshen hadde 580 poeng. Rallylydighet har virkelig slått an blant spanieleierne og det er helt fantastisk bra at de seks beste på lista alle har vunnet minst ett cert/1. premie i eliteklasse rallylydighet dette året. Vi håper og tror at vi i 2016 får flere nye spaniels med rallychampiontittel.

Her finner du de endelige listene som viser vinnerne fordelt på de ulike disiplinene:

Vinnere 2015-allsidighet
Vinnere 2015-disiplin

Som den som fører listene har jeg også et lite håp for neste år om at enda flere sender inn resultatene minst en uke før nyåret. Nytt regelverk er vedtatt eller under revisjon for flere av bruksgrenene, og statutter og poengskala må derfor justeres i løpet av 2016 slik at det er samsvar med nye regler og våre statutter.

Hilsen brukshundkomiteen

v/ Ellen Getz Wold