Nyheter

Årets Navn i jaktmiljøet 2023

10 Jul, 2024

Kategorier: Jakt, Nyheter, Nyheter
img

Bedre sent enn aldri. Jaktkomiteen har kåret Årets Navn i jaktmiljøet 2023, og denne gangen landet vi på Aud Bergland (for ordens skyld så meldte JKs leder seg inhabil i prosessen da Aud sitt navn ble nominert). Aud holder til i NSK avd. Agder, hvor hun er svært aktiv innen jakt; drar i gang treninger, kurs og samlinger. I tillegg sitter hun som nestleder i avdelingen. Hun er med som arrangør på jaktanleggsprøver, jaktprøver og apportprøver hvert eneste år, og hun har snart vært å se i alle rollene en kan ha som arrangør.

Aud har lang erfaring som jeger og startet med dette for ca. 30 år siden. Med mann og deres to sønner har hun hatt lang tradisjon rundt jakta hver høst. Hun var i starten for det meste med å dreiv på storviltjakt, etter hvert ble hun med for de yngste sin del, men etter de var gamle nok til å gå på jakt selv så ble det allikevel til at hun var med. Selv i dag er 10. september «hellig» for deres famille, da de reiser sammen med hundene til hytta for å jakte skogsfugl i terrenget deres på Vestøl.

Innen prøver har Aud også kommet svært langt. Hun forteller selv at det egentlig ikke var hun som skulle gå prøver, men etter at mannen hennes tok utdanning som dommer og ble opptatt med det, falt hundeførerrollen på henne. Aud startet opp å gå jaktprøver med jaktcockeren Vena som i starten av sin karrierer gikk JAL, apport og to prøver i BK på debuthøsten sin – alt med premiering. Etter den tid har det blitt over 20 prøver på dem, premieringer i alle klasser, deltakelse på Norgesmesterskap i jakt, prøvens beste hund og Guns Choice flere ganger. I fjor gikk Aud og Vena til 1.EK og Guns Choice, og det ble hun veldig glad for siden det var samme år som Vena hadde hatt ett valpekull, og hun kunne se at målrettet trening ga resultater. Allikevel er det nok den første sesongen i begynnerklasse Aud setter størst pris på innen prøvekarrieren. Da de fikk premie på begge prøvene de deltok på, samt Guns Choice på begge. For henne som da var ny i jaktprøvemiljøet så var dette veldig spennende og litt skummelt, men hun ble tatt veldig godt imot og ser nå at hun hadde ingenting å være nervøs for.

For kommende jaktsesong har Aud ett mål om å ha alle deres tre jaktcockere med på prøver, en i eliteklasse og to debutanter. Men først og fremst gleder hun seg til å trene dem og til å gå på jakt med dem. De er alle ulike typer hunder som må trenes forskjellig, og nettopp dette lærer hun veldig mye av. Det gleder henne år hun finner ut hva som «virker» på hver enkelt hund. Hun ser frem til å lytte og lære mer fra dyktige spanielfolk i miljøet, noe hun har hatt stor glede av tidligere og vil fortsette med.

Vi vil gratulere Aud med «Årets Navn 2023», ønsker henne lykke til i kommende sesong, og vil takke for den flotte innsatsen hun gjør for jaktmiljøet i NSK!

Siste nytt