Clumber Spaniel

Opprinnelse:

Rasen er en av flere spanielvarianter som har samme opphav. De er tradisjonelt brukt som støtende fuglehunder (tar ikke stand) på de britiske øyer, i tidligere tider for å reise fugl for fangst med nett, senere for å reise fugl og annet småvilt innenfor fellingsavstand av skytevåpen. Denne spanielvarianten regnes å ha sin opprinnelse i Nord-England, hvor hertugen av Newcastle sies å ha fått store, hvite spaniels i gave på slutten av 1700-tallet. Hans gods het Clumber Park, derav navnet.  Rasen fremkommer som tydelig gjenkjennelig på malerier og bilder fra 1800-tallet. Rasen ble offisielt anerkjent rundt 1900 og fikk sin første standard i den engelske kennelklubben.

Historie i Norge:

De første bekreftede Clumber spaniels ankom Norge på 70-tallet. I første rekke var det retrivereoppdrettere som fattet interesse for denne ganske sjeldne spanielrasen, og de første kullene ble født på slutten av 70-tallet. Siden den tid har flere ulike oppdrettere vært innom rasen, men den har aldri fått noen stor utbredelse i Norge. Den har dog gjort seg bemerket som utstillingshund, og enkeltindivider har plassert seg helt i toppen i gruppe- og BIS-finaler.

Utbredelse:

I Norge finnes det forholdsvis få eksemplarer av rasen. Det er slett ikke hvert år at det fødes valpekull, og antall registreringer pr. år har ligget mellom 0-16 de siste 25 år. I Sverige og Danmark er rasen noe større, men også der sjelden. I hjemlandet England regnes den også som forholdsvis sjelden, og i faresonen for å bli for liten genetisk. I Danmark har man krysset cocker spaniel inn i rasen for å skape større bredde genetisk. Ønsker man en clumber spaniel, må man være forberedt på å lete en del og vente for å finne en valp.

Rasetrekk:

Clumber spaniel er en meget kraftig og nokså massiv mellomstor hund, med størrelse ca. 42-46 cm, og en vekt på mellom 30 og 35 kg. Den skal ha kraftig hode, nokså tung beinstamme, og være noe lang og lavstilt. Den har en kraftrull, rullende gange, noe som er et av rasetrekkene. Pelsen er fin og silkeaktig, med moderat heng. Ørene trimmes tradisjonelt ganske kort. De er mindre enn hos mange andre spaniels. Fargen er overveiende hvit med røde eller gule tegninger, i hovedsak på hodet og rundt ørene. Se hele rasestandarden her.

Temperament:

Rasetypisk: Vennlig, stødig, verdig, noe mer reservert enn de fleste andre spaniels, dog uten å være aggressiv eller vanskelig å håndtere. Sterk vilje, kan oppleves som sta. Det er en meget sosial hund som liker å være familiens midtpunkt, og som ikke egner seg til å være mye alene. Stort sett sosial med andre hunder.

Svakhet: Sterk egenvilje som kan oppleves som stahet. Aggresjon er kjent, både mot mennesker og andre hunder, men regnes som lite utbredt. Krever en fast oppdragelse med klare grenser.

Sunnhet:

Individer som brukes i avl, blir rutinemessig undersøkt for hofteleddsdysplasi (HD). HD har meget stor utbredelse, da dette er en meget tung hund for sin størrelse, noe som disponerer for utvikling av HD. Vi har sett nedgang i grove grader i Norge de siste 10 år. Mye hud på hodet disponerer for øyenlidelser som ektropion og entropion, dvs. inn- eller utoverrullede øyenlokk, en tilstand som ofte må korrigeres kirurgisk. Rasen har noe kort levetid sammenliknet med andre spaniels. Se avlsanbefalninger for rasen her.

Hvem passer rasen for:

Deg som liker å være ute i skog og mark og som vil ha en god turkamerat og et sosialt familiemedlem, og som gjerne har litt erfaring som hundeeier eller liker en spesiell utfordring.  Hunden liker å bli brukt og å bruke hodet, og har vist seg som en god jakt-  og sporhund. Enkelte individer har startet på jaktanleggsprøve eller har vært i bruk i praktisk jakt. I likhet med andre spaniels krever den ukentlig pelsstell, men har normalt ganske begrenset beheng, og blir heller ikke trimmet så omfattende som mange andre spaniels.

Link til rasestandard for clumber spaniel