Amerikansk vannspaniel

Opprinnelse:
Hjemlandet er USA. Amerikansk vannspaniel er en sjelden rase der man regner med at det totalt finnes 3000 individer i skrivende stund. Rasen er en av de fem jakthundrasene som har sett dagens lys i USA, men den har aldri blitt populær. Rasen ble avlet frem på midten av 1800-tallet i Wisconsin og er nå offesiel "The State Dog.

Link til den amerikanske raseklubben

Historie i Norge:

 

Utbredelse:

 

Rasetrekk:

Her er en video om rasen.

 

 

Temperament:
Fra rasestandarden: Intelligent, hengiven og vennlig. Energisk og med stor jaktiver, men likevel kontrollerbar under jakten.
Rasen regnes som en aktiv hund som bør få utløp for energien sin i form av jakt elelr andre hundesporter.

Svakhet:
Regnes som ganske sta og har en del vaktinstingt.

Sunnhet:
HD-og øyenproblemer finnes, men er ikke regnet som et stort problem. Raseklubben i USA har hovedfokus på sykdommen Degenerativ myelopati (DM), også kjent som progressiv myelopati. Dette er en nevrologisk sykdom hos hund hvor nervesystemet i ryggmargen til hunden angripes og svekkes. Nervene i ryggmargen svekkes sakte, men gradvis, og påvirker både koorinasjon og balanse i beina. De vanligste symptomene på degenerativ myelopati hos hund er svakhet i beina og ryggen. Det første man legger merke til som hundeeier er gjerne at hunden drar bakbeina etter seg. Noen hunder sliter med å koordinere for- og bakbeina, mens andre generelt får dårligere bevegelighet i alle beina. En del hunder kan også slite med inkontinens, spesielt når sykdommen har utviklet seg en stund.

Hvem passer rasen for:
Jegere som ønsker seg en liten og god apportør. Andre som kan tilby hunden et aktivt liv med ulike arbeidsoppgaver der de får brukt energien sin.

Her finner du link til rasestandarden for Amerikansk vannspaniel.