Nyheter

Jaktkomitéen i NSK

04 Jul, 2024

img

Fra sommeren 2024 har jaktkomitéen (JK) i Norsk Spaniel Klub fått ny sammensetning, med ny leder Inge Bergland i spissen. Jaktkomiteen vil arbeide med utarbeiding og revidering av regelverk for jaktprøver, tilrettelegge og veilede innenfor jaktaktivitet og prøver i NSK, administrere og veilede i forb. med oppdretterlisten på jakttypene, sette langsiktige mål for prøveaktivitet, kunnskapsnivå, kvalitet og dommerutdanning innen jakt. Her vil vi presentere alle i den nye jaktkomiteen og det vi ser frem til å arbeide mer med fremover.

Kontaktinfo til JK finner du HER.
For mer info om jakt i NSK se HER.

 

Inge Bergland


Leder i jaktkomitéen fra sommeren 2024 er Inge Bergland. Han er dommer innen jakt med spaniels og dømmer både jaktanleggsprøver, apportprøver og jaktprøver. Han har drevet med jakt og jakthund i mange år, både med harehund, rådyrhund, elghund og stående fuglehunder. Men for ca 12 år siden ble han overbevist av familien sin at de burde prøve en spaniel og det har han ikke angret på. I dag har de tre jaktcockere som både trenes opp til jaktprøver og som er aktive i praktisk jakt.

Inge synes at det beste med å jakte med spaniel er kontakten og samarbeidet det gir, pluss at de er meget sikre apportører. Farten som spaniels gir er også noe som gir jakten en ekstra dimensjon. Han liker hunder som er førerstyrt, men også har «jakten» boende i seg og lar egenskapene komme frem. Dette med å se en god viltfinner som også benytter erfaringen den har opparbeidet synes han er givende å se. Men i tillegg til adferdsmessige egenskaper vil han også at hundene skal ha en god bygning, med beina godt plasser og være bygd for å levere i skogen.

Med arbeidet i jaktkomitéen håper han at vi får opp interessen rundt prøver og jaktlige aktiviteter i klubben. Akkurat nå er det arbeidet med regelverk på Working Test som står på agendaen, dette for å få opp jaktlig aktivitet som kan foregå året rundt. Han ønsker også å få til god samhandling med lokale avdelinger som kan være alt fra infomøte til kurs eller bistand med å gjennomføre prøver for første gang.

 

 

Ida Anette Norheim


Ida har drevet med spaniel siden 2011 og eier nå sin fjerde cocker spaniel. Interessen for jakt tok virkelig av da den første jaktcockeren kom i hus i 2014. Hun har vært med i jaktkomiteen siden 2016, har holdt kurs, arrangert prøver og selv deltatt på mange jaktprøver. Høydepunktet var i 2020 da hun vant Norgesmesterskapet i jakt med sin egenoppdrettede hund. Hun synes det tette samarbeidet mellom hund og fører er det mest givende med denne jaktformen.

En god jaktspaniel for henne er en hund med mye jaktlyst, kraft og trykk, men som samtidig begrenser seg til å ville samarbeide med føreren. Balansen mellom høy arbeidslyst og førermykhet er fascinerende å se hos en virkelig god jaktspaniel. Hun synes også at det er svært viktig for jaktrasene at vi ivaretar det gode arbeidet som er gjort i generasjoner før i rasens hjemland, at vi sikrer jaktegenskapene videre og avler på dyr med god helse.

Hun synes det er givende å ha en rolle i jaktkomiteen hvor hun får å få lov til å jobbe med det hun trives best med innenfor klubbens interesseområder. Hun håper vi kan få til mer internasjonalt samarbeid i tiden fremover, hun ønsker at flere etterstreber å premiere hundene sine innen jakt, og er også interessert i å etablere Working Test som sport for jaktinteresserte. Samtidig setter hun pris på en felles raseklubb hvor varierte interesser får slippe til, og at jaktmiljøet får blomstre i hele landet.

 

 

Marius Lysö


Marius har hatt springer spaniel siden 2013. For han så har støkkjakt vært hans hovedinteresse innenfor jakt, men etter han fikk sin første spaniel er det kun jakt med spaniel som gjelder. Han har også gått som skytter på en rekke jaktprøver. Det han liker spesielt godt med denne jaktformen er å kunne se hvordan hundene jobber. Når han jakter med spaniel, enten det er for egen hund eller andres hund, så er det hunden som er i fokus. For han så er det viktigste i denne jaktformen at det er et godt samarbeid mellom hund og fører. Det betyr også at en god spaniel er en hund som er godt trent til nettopp dette. Men det er også svært viktig at det avles på jaktlig gode og friske individer for å få frem en god jakthund.

Med arbeidet i jaktkomiteen ser han frem til å kunne bidra til å få et miljø som øker den jaktlige aktiviteten i Norge og innenfor Norsk Spaniel Klub.

 

 

Astrid Weider Ellefsen


Astrid jobber fulltid som instruktør for fuglehundeiere og har mange spanieler innom på kurs og privattimer i løpet av året. Selv har hun to cockere, en femårig jaktchampion og hans datter født i vår. I tillegg til å ha deltatt på prøver, har Astrid vært både arrangør og skytter i NSK.

Hun synes at det beste med jakta er samarbeidet med hunden. Ingenting er som å få felt fugl for hunden sin etter en perfekt fuglesituasjon og få leverte viltet til hånden rett etterpå. Det hun setter pris på i en god jaktspaniel er en balansert hund som er intens i arbeidet uten å bygge for mye stress. En god jakthund bør etter hennes preferanser jobbe hardt for å finne vilt uavhengig av biotop og luktbilde, samtidig som den raskt og uten spørsmål reagerer på førers føring og andre signaler.

I jaktkomiteen ser hun frem til å bidra i klubbens utvikling mot en inkluderende organisasjon for alle raser og typer.

 

 

Lars-Erik Andersson


Lars-Erik har jaktet i 13 år. Han drev med støkkjakt på alt av småvilt i 6 år før jeg skaffet min første jaktcocker. Siden 2018 har han jaktet med spaniel og nå jakter han på det aller meste av småvilt. I dag har han tre jakcockere hvor alle jakter og deltar på jaktprøver. Han har også vært med å arrangere flere prøver, samt gått som skytter som gjør at han har sett mange ulike hunder i arbeid.

Han synes det beste å jakte med spaniel er kontakten mellom hund og fører, og at de er dyktige apportører som gjør at man ikke lar vilt ligge igjen som kan være skadeskutt eller vanskelige å finne. Støkkjakt har vært hans favorittjakt, så det å kombinere støkkjakt med hund var noe som gjorde denne typen hund så attraktiv for han. Jakt med spaniel er formel 1 jakt som krever konsentrasjon og fokus fra start til slutt av fører og et godt samarbeid med hund. Det å se en spaniel i jakt er fantastisk gøy, fra jakten, støt, skudd og avlevering av vilt.

Det Lars-Erik ser etter i en jaktspaniel er jaktlyst, trøkk, fart og høy arbeidslyst, men at de også er førerorientert og samarbeider med fører. En viktig egenskap for han er en dyktig apportør som aldri gir seg før de har funnet viltet. Han ser også etter trygge og friske hunder som også skal passe i min hverdag utenom jakten. Han mener det er viktig for rasen at man ivaretar det de er avlet for, nemlig det å jakte/arbeide sammen med fører, avler på dyr med god helse og de egenskapene en jaktspaniels skal ha. Videre synes han det er en spennende oppgave å sitte jaktkomiteen og kunne bidra til det jeg liker best, samt bidra til at flere vil starte på prøver og jakt med sine spaniels.

 

Siste nytt